Η κροταφογναθική άρθρωση βρίσκεται στο εμπρός μέρος του πόρου του αυτιού, και συνδέει την κάτω γνάθο (σιαγόνα) με το κρανίο (κροταφικό οστό) και είναι υπεύθυνη για τις κινήσεις της κάτω γνάθου (άνοιγμα – κλείσιμο στόματος και πλάγια κίνηση της σιαγόνας).
Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται λόγω μη φυσιολογικού σπασμού των μυών της μάσησης γύρω από την άρθρωση (π.χ. σε καθ’έξιν τρίξιμο των δοντιών ή νυχτερινό «βρουξισμό») ή σε προβλήματα της άρθρωσης (π.χ. από ανώμαλη μετατόπιση του αρθρικού δίσκου, αρθρίτιδα).
Παρουσιάζεται με πόνο μέσα ή γύρω από το αυτί (ωταλγία) και δεν είναι ασύνηθες να ακτινοβολεί σε άλλη περιοχή του κεφαλιού ή στο πρόσωπο ή στον τράχηλο. Αυτό συχνά σχετίζεται ή επιδεινώνεται με το μάσημα, την ομιλία ή το τρίξιμο των δοντιών. Μπορεί δε και να συνοδεύεται με αίσθημα πλήρωσης ή με θόρυβο στο αυτί. Μπορεί να εμφανίζεται επίσης στην μια ή και στις δύο πλευρές.
Συντηρητικά μέτρα ανακούφισης – μέτρα αποφυγής
- Προσπαθείτε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό όσο το δυνατό περισσότερο.
- Αποφεύγετε να ανοίγετε υπερβολικά το στόμα σας π.χ. μην τρώτε σάντουιτς, μήλα κ.λ.π. ή κάθε τι που απαιτεί μεγάλο άνοιγμα του στόματος. Ακόμα και όταν χασμουριέστε, προσπαθείτε να κρατάτε το στόμα σας κλειστό, όσο το δυνατόν περισσότερο.
- Μασάτε μαλακές τροφές εξίσου και από τις δύο πλευρές. Μη μασάτε συνεχώς στη μία πλευρά του στόματος.
- Αποφεύγετε το υπερβολικό μάσημα π.χ. τσίχλα.
- Συνιστάται η εφαρμογή τοπικά θερμών επιθεμάτων, όπως ένα ηλεκτρικό μαξιλαράκι ή μια μποτίλια με ζεστό νερό, ή υγρές ζεστές κομπρέσες (προσοχή μην καείτε). Μετά από εφαρμογή 20 λεπτών, μπορείτε να επιχειρήσετε ελαφρό μασάζ στην περιοχή.
- Κατά περίπτωση και πάντα μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό σας, συνιστάται η χορήγηση αντιφλεγμονωδών ή μυοχαλαρωτικών δισκίων για την συμπτωματική ανακούφιση του πόνου