Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής είναι μια ετήσια εκδήλωση υποστήριξης που πραγματοποιείται στις 3 Μαρτίου υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η βαρηκοΐα ανά τον κόσμο
• Ο αριθμός των ανθρώπων με απώλεια ακοής ανά τον κόσμο αυξάνεται.
• Περίπου 466 εκ. ανθρώπων ανά τον κόσμο ζουν με ακουστική αναπηρία, με πρόβλεψη αυτός να αυξηθεί εώς το 2050, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού και του προσδόκιμου ζωής.
• Η βαρηκοΐα αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρία στους άνδρες άνω των 60 ετών, ενώ περίπου το 1/3 των ανθρώπων άνω των 65 ετών παρουσιάζει βαρηκοΐα (ΠΟΥ, 2008)
• Πάνω από 1 δισεκατομμύριο νέων ανθρώπων, 12-35 ετών, βρίσκεται σε κίνδυνο βαρηκοΐας λόγω έκθεσης σε μη ασφαλή επίπεδα ήχου(σε ένταση και διάρκεια) μέσω συσκευών ακρόασης (ΜΡ3, κινητά) και το 40% εκτίθεται σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα θορύβου σε χώρους διασκέδασης. Για το λόγο αυτό ο ΠΟΥ εγκαινίασε την πρωτοβουλία για ασφαλή ακρόαση « Make Listening Safe initiative» το 2015.
• Ο περιβαλλοντικός θόρυβος (αστικός, βιομηχανικός) και ιδίως ο θόρυβος από την οδική κυκλοφορία, εξακολουθεί να αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία περισσοτέρων από 100 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη. Το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης εκτίθεται μακροχρόνια σε επίπεδα θορύβου που είναι επιβλαβή για την υγεία του, συμπεριλαμβανομένης της ενόχλησης/στρες, των διαταραχών ύπνου, των αρνητικών επιπτώσεων στο καρδιαγγειακό και στο μεταβολικό σύστημα, καθώς και της γνωστικής δυσλειτουργίας των παιδιών (EEA Report No 22/2019)
To μήνυμα που πρεσβεύει για το 2021 είναι φροντίδα ακοής για όλους (hearing care for all), δίδοντας έμφαση στην παγκόσμια ανάγκη για πρόληψη και φροντίδα της ακοής σε όλες τις ηλικίες.
Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση βαρηκοΐας;
o Η έκθεση σε θόρυβο (πχ στο περιβάλλον εργασίας) σε κάθε ηλικιακή ομάδα
o Η γενετική προδιάθεση, η ηλικία (>60), χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση, έκθεση σε καπνό
o Η χρήση ωτοτοξικών φαρμάκων και οι χρόνιες φλεγμονές ώτων
o Ειδικά για τα παιδιά, οι κυριότερες προγεννητικές αιτίες είναι η κληρονομικότητα, επιπλοκές κατά την κύηση, λοιμώξεις της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης (π.χ. ερυθρά, κυτταρομεγαλοϊός, τοξοπλάσμωση) και γενετικά σύνδρομα (π.χ. Ushers, Alport). Οι κυριότερες μεταγεννητικές αιτίες είναι η πρόωρη γέννηση με βάρος μικρότερο από 1500 γραμμάρια, σοβαρός νεογνικός ίκτερος, η παραμονή στην εντατική μονάδα φροντίδας νεογνών (με οξυγονοθεραπεία η /και λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων), οι λοιμώξεις του νεογνού (π.χ. μηνιγγίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα), συχνές και επανειλημμένες ωτίτιδες και η έκθεση σε πολύ δυνατούς θορύβους, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι αιτίες βαρηκοΐας μπορούν είτε να αποφευχθούν με προληπτικά μέτρα είτε να διαγνωσθούν έγκαιρα. Τα τελευταία χρόνια αυτό προωθείται με
o Νομοθετικές ρυθμίσεις και οδηγίες (παγκόσμιες, πανευρωπαϊκές, εθνικές) για την ρύθμιση του περιβαλλοντικού θορύβου με βάση τα μέγιστα επιτρεπτά όρια (πίνακας) και του θορύβου στην εργασία (μέτρα προστασίας εργαζομένων, προληπτικός έλεγχος)
o Την εδραίωση του προγράμματος ανιχνευτικού ελέγχου νεογνικής βαρηκοΐας
o Την εδραίωση των προγραμμάτων παιδικού εμβολιασμού
Η διάγνωση της βαρηκοΐας μπορεί να γίνει έγκαιρα και οι ασθενείς να ωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών βοηθημάτων σε κάθε ηλικία εμφάνισης. Σε ειδκές περιπτώσεις η βαρηκοία μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά (πχ ωτοσκλήρυνση, εκκριτική ωτίτιδα, κογχλιακό εμφύτευμα). H χρήση ακουστικών βαρηκοΐας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για άνοια και έκπτωση πνευματικών λειτουργιών στις μεγάλες ηλικίες. Διαβάστε περισσότερα για τον ακοολογικό έλεγχο https://www.dkiagiadaki.gr/akoologikos/
Πότε έχω ανάγκη από ακοολογικό έλεγχο? Διαβάστε περισσότερα στο Ερωτηματολόγιο για ανίχνευση πιθανής βαρηκοΐας https://www.dkiagiadaki.gr/useful-tips/