ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΩΝΗΣ 2022: COVID ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΦΩΝΗΣ

Η Παγκόσμια ημέρα Φωνής θεσπίστηκε με σκοπό να αναδείξει τη σπουδαιότητα της φωνής στην καθημερινότητα μας, καθώς αποτελεί το μέσον για μια αποτελεσματική και υγιή επικοινωνία.
Το μήνυμα αυτής της χρονιάς είναι «ανύψωσε τη φωνή σου», και έρχεται να μας παρακινήσει να ξαναβρούμε τη φωνή μας κ να την φέρουμε στο προσκήνιο υγιή ξανά.
Πανδημία covid και επαγγελματίες φωνής
Όλη αυτήν την περίοδο της πανδημίας οι επαγγελματίες φωνής βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες του περιορισμού της δραστηριότητάς τους αλλά και των αλλαγών στον τρόπο επικοινωνίας και εργασίας (μάσκες προστασίες-τηλεεργασία).
Σχετίζεται η νόσηση από covid με διαταραχές στην φωνή?
Αρκετά συχνά εμφανίζονται ασθενέις με φωνητικές διαταραχές (επιδείνωση ή εμφάνιση νέων). Είναι δυνατόν να αφορά ασθενείς που είχαν ήπια ή μετρια νόσηση και συνοδεύουν συμπτώματα όπως βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, και κόπωση που μπορεί να παραμένουν και μετά την ανάρρωση. Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές στη φωνή και την κατάποση που να σχετίζονται με τη διασωλήνωσή τους και την μακρά παραμονή τους σε μηχανικό αερισμό και σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ποιά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν?
Ακόμα κ μετά από ήπια νόσηση μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως
☑️Επίμονη ή διαλείπουσα βραχνάδα
☑️Μειωμένη αναπνευστική αντοχή
☑️Αυξημένο φλέγμα στο λαιμό ή αίσθημα κόμβου
☑️Φωνητική κόπωση
☑️Επίμονος βήχας ή ανάγκη για καθάρισμα του λαιμού
☑️Ξηρότητα στο λαιμό
☑️Αυξημένες ρινικές εκκρίσεις
Πως μπορούμε να φροντίσουμε τη φωνή μας?
Κατά τη διάρκεια της νόσησης και στην περίοδο ανάρρωσης
Ενυδατωθείτε επαρκώς (λήψη υγρών ανάλογα με τις ανάγκες σας, διατροφή πλούσια σε φρούτα κ λαχανικά) και με τοπική ενυδάτωση (εισπνοή υδρατμών).
➡️Η υιοθέτηση κανόνων φωνητικής υγιεινής είναι πολύ σημαντική (https://www.dkiagiadaki.gr/?p=633 )
➡️Ξεκουράζεστε επαρκώς και επιτρέψτε στην προηγούμενη σωματική δραστηριότητα σταδιακά και ανάλογα με τις αντοχές σας. Ξεκινήστε για παράδειγμα με ήπια αερόβια άσκηση, όπως περπάτημα
✅Επιπλέον βοηθητικές συμβουλές όπως έχουν διατυπωθεί από τον ΠΟΥ για την ενδυνάμωση της αναπνοής και της φωνής και είναι διαθέσιμες τον ΕΟΔΥ
⚠️Εάν τα συμπτώματα επιμένουν είναι απαραίτητη η ιατρική/ φωνιατρική αξιολόγηση, πριν την επιστροφή στην καθημερινή σας φωνητική δραστηριότητα. Ο ειδικός θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα, ώστε η επιστροφή στις υποχρεώσεις σας να γίνει με ασφάλεια.